Yazar "Savas, Nazmi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Avokadonun (persea americana) caenorhabditis elegans termotoleransı üzerine etkilerinin incelenmesi(DergiPark, 2020) Savas, Nazmi; Ogut, Serdal; Olgun, Abdullah; Guvenc, Aysegul KorogluAmaç: Yaşlanma neredeyse tüm organizmalar için kaçınılmaz bir biyolojik süreçtir. Yaşlandıkça, kronik hastalıklara (obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, Alzheimer vb.) yakalanma riski de artmaktadır. Bu nedenle yaşlanma mekanizmaları ve yaşam süresini etkileyen girişimler üzerinde yapılan araştırmalar, özellikle yaşlı nüfusun oranının belirgin şekilde arttığı günümüzde daha da önem kazanmıştır. Caenorhabditis elegans (C. elegans) kısa yaşam süresi, kolay idamesi, ekonomik oluşu vb. nedenlerle yaşlanma araştırmalarında yaygın olarak kullanılan bir model organizmadır. Canlıların sıcak gibi streslere dayanıklılığını artıran girişimlerin yaşam süresi üzerinde de genellikle olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Avokado (Persea americana) meyvesi fonksiyonel gıda olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Yöntem: Bu çalışmada, avokado mezokarp ekstresinin 75 ile 150 ?g/mL final konsantrasyonlarında C. elegans’ta termotolerans üzerine etkisi incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada 75 ?g/mL konsantrasyonda en yüksek sağ kalım gözlenmiş olmakla birlikte, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Gelecekte yapılacak araştırmalarda, bu çalışmada test edilen dozların altındaki ve üstündeki dozların test edilmesi önerilir.