Akademik kütüphanelerin kataloglama işlemlerinde kalitenin sağlanması

İdeal Kültür yayıncılık

Akademik kütüphanelerin kataloglama kütüphanecileri, kaynakların bibliyografik kayıtlarını üretirken; bu kaynakların raflarda fiziksel olarak erişilebilir olmaları yanında çevrim içi katalog kayıtlarına erişimini de engelsiz olarak sağlayabilmek için belli kuralları uygulamaktadırlar. Bu kurallar standartları ve kalite kontrolünü ortaya çıkarmaktadır. Kalite kontrolü mevcut durumu değerlendirmeyi, planlamayı ve iyileştirmeyi içeren sürekli bir süreçtir. Kalite kontrolü ile katalog kayıtlarının üretimindeki hatalar ortadan kaldırılmakta ve kütüphane kaynaklarının erişilebilir olması sağlanmaktır. Kurallara uygun katalog kayıtlarında kalite kontrolünün önemli bir rolü olduğunu görülmektedir. Kalite kontrolü uygulama süreçlerinde kataloglama kütüphanecilerinin kataloglama kuralları ve standartları hakkında eğitimler almaları da sürecin başarılı olması açısından önemlidir. İstinye Üniversitesi Kütüphanesi kataloglama standardını oluşturmak ve katalogda kaliteyi yakalamak için öncelikle standartlara uygunluğun tespitine yönelik bir yol haritası belirlenmiştir. Böylece katalog kayıtlarında kaliteyi yakalamaya çalışmak için geriye dönük kalite kontrollerini sağlayarak hataları düzeltmek, kaynakların erişilebilirliğini (fiziki ve çevrim içi olarak) arttırmak, kütüphane bütçesinin ve personel iş gücünün verimli kullanılmasına destek olmak hedeflenmiştir. Bu çalışmada İstinye Üniversitesi Kütüphanesi Teknik Hizmetler Biriminin ürettiği basılı kitap bibliyografik kayıtlarının erişilebilir olması için neden kalite kontrolünün yapıldığı, hangi kalite kontrollerinin uyguladığını, kalite kontrolüne yönelik süreç ve iş akışlarının neler olduğu ele alınmakta, örneklerle anlatılmaktadır.

Uluslararası Gelenekten Geleceğe Bilgi ve Belge Yönetimi Sempozyumu

Biçen Aras, B., Bilgiç, D., Kasap, E.,Akın, K. (2022) Akademik Kütüphanelerin Kataloglama İşlemlerinde Kalitenin Sağlanması: İstinye Üniversitesi Kütüphanesi Teknik Hizmetler Birimi Örneği. B. S. Sarıçoban, (Ed.). Uluslararası gelenekten geleceğe Bilgi ve Belge Yönetimi sempozyumu (pp. 579 – 651). İstanbul: İdeal Kültür Yayıncılık.