Practices related to placenta and umbilical cord in postpartum period

DergiPark

Although the physical function of the placenta and cord for the infant ends after birth, the belief that the spiritual and religious function of these materials will continue throughout the life of the infant is widespread in most countries. Due to this belief, some rituals such as burying, making art and lotus birth are practiced. Especially in recent years, there has been an increase in placentaphagia cases. Additionally, it is known that placenta and umbilical cord, which are rich in young cells, are used in medical and cosmetic fields, mostly for dermal and hematological diseases, and cord blood banking practice is becoming increasingly common. The aim of this review is to examine the advantages and disadvantages of traditional and medical practices regarding placenta and umbilical cord, and to inform health professionals dealing with women and her babies on these practices.
Doğum sonrası plasenta ve kordonun bebek için fiziksel işlevi sona ermesine rağmen çoğu ülke ve topluluklarda plasenta ve kordonun ruhani ve dini işlevinin bebeğin yaşamı boyunca devam edeceği düşüncesi hâkim olmaktadır. Bu düşünce ile kordon ve plasenta için toprağa gömme, sanat yapma ve lotus doğum gibi birtakım ritüeller uygulanmaktadır. Ayrıca son dönemlerde anne psikolojisine iyi geldiği ve sütü arttırdığı düşüncesi ile uygulanan plasentafaji olgularında da artış görülmektedir. Bununla birlikte genç hücreler bakımından zengin olan fetüsün bu eklerinin tıbbi ve kozmetik alanda da çoğunlukla dermal ve hematolojik hastalıklar için kullanıldığı, kordon kanı bankacılığı uygulamasının giderek yaygınlaştığı bilinmektedir. Bu derlemede plasenta ve umblikal kordona ilişkin geleneksel ve tıbbi uygulamaların avantaj ve dezavantajları incelenmekte ve kadın ve bebek ile ilgilenen sağlık profesyonellerine bu uygulamalar konusunda bilgilendirme yapmak amaçlanmaktadır.

Care, Midwifery, Placenta, Postpartum Period, Umbilical Cord, Bakım, Ebelik, Plasenta, Doğum Sonrası Dönem, Umblikal Kord

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Özdemir, S. & Şimşek, A. (2022). Practices Related to Placenta and Umbilical Cord in Postpartum Period . KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , 3 (1) , 71-80 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ktokusbd/issue/69608/994682