Emiroğlu, ElifGüneş, Fatma EsraKarakoyun, Berna2021-07-092021-07-092020EMİROĞLU E,GÜNEŞ F. E,KARAKOYUN B (2020). Development and Validity of a Food Frequency Questionnaire for Assessing Vitamin C Intake in Turkish Adults. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(3), 408 - 412. Doi: 10.5336/healthsci.2019-730592536-4391https://doi.org/10.5336/healthsci.2019-73059https://hdl.handle.net/20.500.12713/1910This study aimed to evaluate the validity of a food frequency questionnaire (FFQ) developed to determine vitamin C intake. Material and Methods: This research was carried out at Istanbul University Faculty of Dentistry between October 2017 and May 2018. There were 75 individuals in this study, who were 18-65 years old. In order to determine the level of vitamin C intake of individuals, a FFQ was formed which contains the consumption frequency and the amount of consumption of 83 foods and its language is Turkish. After the determination of the plasma ascorbic acid level (PAAL) of the individuals, the validity of the questionnaire was examined by Spearman correlation test, Bland Altman plot and kappa statistics. All statistical analysis were performed using the IBM SPSS Statistics 20 Software and statistically significant differences were determined using a p value <0.05. Results: A total of 75 people (31 male and 44 female) participated in this study, and the mean age was 35.69±10.35 years. The median PAAL was 7.94 mg/L, while the median intake of vitamin C was 136.84 mg/d. There was a positive correlation between PAAL and intake of vitamin C (r=0.41; p<0.001). The values of PAAL and intake of vitamin C calculated by FFQ were divided into quartiles, and the rate of the classifying into the same or adjacent quartile was 81.4%. Conclusion: In conclusion, this questionnaire can be used to determine intake of vitamin C in Turkish adults.Bu çalışma, C vitamini alımını belirlemek amacıyla geliştirilen bir besin tüketim sıklığı anketinin (food frequency questionnaire: FFQ) geçerliliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, Ekim 2017 - Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 18-65 yaş arasındaki 75 gönüllü birey katılmıştır. Bireylerin C vitamini alımlarını belirlemek için, toplam 83 besinin tüketim miktarı ve sıklığını içeren Türkçe bir besin tüketim sıklığı anketi oluşturulmuştur. Bireylerin plazma askorbik asit seviyelerinin belirlenmesinin ardından anketin geçerliliği Spearman korelasyon testi, Bland Altman grafiği ve kappa istatistiği ile incelenmiştir. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 20 yazılımı kullanılarak yapılmış ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 75 kişiden 31'i (%41,3) erkek, 44'ü (%58,7) kadındır. Medyan plazma askorbik asit seviyesi 7,94 mg/L iken, medyan C vitamini alımı 136,84 mg/gün’dür. Plazma askorbik asit seviyesi ile C vitamini alımı arasında pozitif bir korelasyon bulunmuştur (r=0,41; p<0,001). Plazma askorbik asit düzeyleri ve FFQ ile hesaplanan C vitamini alım miktarları çeyreklere ayrılmış; aynı veya bitişik çeyrekte sınıflandırma oranı %81.4 olarak bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak, bu anket yetişkin Türklerde C vitamini alım düzeyini belirlemek için kullanılabilireninfo:eu-repo/semantics/openAccessAscorbic AcidValidation StudiesNutritional StatusAskorbik AsidDoğrulama ÇalışmalarıBeslenme DurumuDevelopment and validity of a food frequency questionnaire for assessing vitamin C intake in Turkish adultsYetişkin Türklerde C vitamini alımının değerlendirilmesine yönelik besin tüketim sıklığı anketinin geliştirilmesi ve geçerliliğiArticle5340841210.5336/healthsci.2019-73059426810