Demir, Yeliz2021-02-122021-02-122021Demi̇r, Y . (2021). Geleneksel Ekşi Mayanın Sağlık ve Ekmek Üzerindeki Etkileri . Aydın Gastronomy , 5 (1) , 63-70 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/aydingas/issue/60049/7525652528-94112687-1920https://hdl.handle.net/20.500.12713/1454İnsanların ekmekle ve ekşi maya ile uzun bir geçmişi bulunmaktadır. Beslenmede önemli bir yeri olan buğdayın keşfedilmesiyle ekmek yapımına başlanmasına paralel olarak ekşi mayanın da keşfedildiği düşünülebilir. Günümüzde hızlı üretime uygunluğu nedeni ile fabrikasyon mayalarının kullanılması bireylerin büyük bir kesimi tarafından ekşi maya yapımının unutulmasına neden olmuştur. Ancak son yıllarda, bireyler ekşi mayalı ekmeklerin sağlık üzerindeki etkileri, lezzeti ve aroması nedeni ile yeniden ekşi mayaya önem vermeye başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı, geleneksel ekşi maya yapımını bilimsel kaynaklara dayanarak ele almak ve ekşi mayanın sağlık ve ekmek üzerindeki etkilerini incelemektir.With the discovery of wheat, which has an important place in nutrition, people have a long history with bread and sourdough. It can be thought that sourdough was discovered in parallel with the beginning of bread making. Today, due to its suitability for fast production, the use of fabricated yeasts has led to a large number of people forgetting the production of sourdough starter. However, because of the health effects, taste and aroma of sourdough breads, individuals have begun to give importance to sourdough again in recent years. The purpose of this study is to consider the production of traditional sourdough based on scientific sources and to examine the effects of sourdough on health and bread.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessEkşi MayaEkşi Mayalı EkmeklerSağlıkGeleneksel Ekşi MayaSourdoughSourdough BreadsHealthTraditional SourdoughGeleneksel ekşi mayanın sağlık ve ekmek üzerindeki etkileriEffects of traditional sourdough on health and breadArticle516370492675