Savas, NazmiOgut, SerdalOlgun, AbdullahGuvenc, Aysegul Koroglu2021-02-092021-02-092020Savaş, N , Öğüt, S , Olgun, A , Köroğlu Güvenç, A . (2020). Avokadonun (Persea americana) Caenorhabditis elegans Termotoleransı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi . Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi , 4 (1) , 30-36 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/amusbfd/issue/52200/5946382587-2427https://hdl.handle.net/20.500.12713/1430Amaç: Yaşlanma neredeyse tüm organizmalar için kaçınılmaz bir biyolojik süreçtir. Yaşlandıkça, kronik hastalıklara (obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, Alzheimer vb.) yakalanma riski de artmaktadır. Bu nedenle yaşlanma mekanizmaları ve yaşam süresini etkileyen girişimler üzerinde yapılan araştırmalar, özellikle yaşlı nüfusun oranının belirgin şekilde arttığı günümüzde daha da önem kazanmıştır. Caenorhabditis elegans (C. elegans) kısa yaşam süresi, kolay idamesi, ekonomik oluşu vb. nedenlerle yaşlanma araştırmalarında yaygın olarak kullanılan bir model organizmadır. Canlıların sıcak gibi streslere dayanıklılığını artıran girişimlerin yaşam süresi üzerinde de genellikle olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Avokado (Persea americana) meyvesi fonksiyonel gıda olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Yöntem: Bu çalışmada, avokado mezokarp ekstresinin 75 ile 150 ?g/mL final konsantrasyonlarında C. elegans’ta termotolerans üzerine etkisi incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada 75 ?g/mL konsantrasyonda en yüksek sağ kalım gözlenmiş olmakla birlikte, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Gelecekte yapılacak araştırmalarda, bu çalışmada test edilen dozların altındaki ve üstündeki dozların test edilmesi önerilir.Objective: Aging is an inevitable biological process for almost all organisms. As you get older, the risk of developing chronic diseases (obesity, diabetes, cardiovascular diseases, cancer, Alzheimer's, etc.) increases. Therefore, studies on mechanisms of aging and interventions affecting life span have been more important nowadays; since, especially, the proportion of elderly population has increased significantly. Caenorhabditis elegans (C. elegans) is a widely used model organism in aging research because of its short life span, easy maintenance, cost-effectivenes etc. It is known that interventions that increase the resistance of living organisms to stresses such as high temperature have generally a positive effect on their life span. Avocado (Persea americana) fruit is widely consumed as functional food. Methods: In this study, the effect of avocado mesocarp extract on thermotolerance in C. elegans was tested at 75 to 150 ?g/mL final concentrations. Results: Although the highest survival was observed at 75 ?g/mL, the difference between the groups was not statistically significant. Conclusion: In future research, it is recommended to test doses above and below the doses tested in this study.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAvokadoCaenorhabditis ElegansTermotoleransYaşlanmaAvocadoThermotoleranceAgingAvokadonun (persea americana) caenorhabditis elegans termotoleransı üzerine etkilerinin incelenmesiInvestigation of the effects of avokado (persea americana) on thermotolerance of caenorhabditis elegansArticle413036