Browsing by Department "İstinye Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü"
Now showing items 1-20 of 20
-
Algılanan destinasyon yiyecek içecek imajının tekrar ziyarete etkisi
(DergiPark, 2019)Günümüzde teknolojinin gelişmesi, ulaşım olanaklarının artması ve insanlardaki gezme görme isteği ile merak güdüsü onları seyahate yönlendirmektedir. Seyahatlerin artması, bölge turizmini geliştirmekte ve bölge halkına ... -
ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ
(2021)In this study, aromatic tourism, which has started to become apparent with the increase of interest in authentic lives and natural products by using aromatic plants and has no conceptual explanation in the literature, ... -
Boston matrisinin 5 yıldızlı bir otel menüsü örneğinde uygulamaya dönüştürülmesi
(DergiPark, 2019)Menü, yiyecek ve içecek işletmelerinde yemek isimleri ve fiyatlarının yer aldığı, aynı zamanda stratejik bir pazarlama aracı olarak görülen en önemli unsurdur. Menü yaparken işletmelerin başarılı olabilmesi için menüde ... -
Damla sakızının Türk mutfağındaki yeri, önemi ve kullanım alanları
(2020)Geçmişten günümüze kadar köklü bir kültürel değere sahip olan Türk mutfağı, kullanılan malzemelerin çeşitliliği açısından zengin bir mutfak olup geleneksel ve yöresel yemekleri ile dikkat çekmektedir. Damla sakızı, Akdeniz ... -
Effects of ingredients and cooking time on total phenolic content and antioxidant activity of different homemade tomato sauces
(2021)Tomato is one of the most consumed fruits in the world. Tomato sauce, a tomato product, is one of the mother sauces that has been developed by Escoffier (1846-1935). Nowadays, tomato sauce has been adapted by each country ... -
Farklı pişirme tekniklerinin havuç dilimlerinin bazı kimyasal ve biyoaktif özellikleri üzerine etkisi
(2019)Isıl işlemlerin gıda bileşenleri, özellikle de vitaminler ve fenolik bileşikler üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, haşlama gibi geleneksel tekniklerden kaçınılarak bu bileşiklerdeki kayıplar ... -
Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerinin el hijyen uygulamaları: İstinye Üniversitesi örneği
(DergiPark, 2020)Etkin hijyen uygulamaları, gıda kaynaklı oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde önemli olup ilk basamağını el hijyeni oluşturmaktadır. Dolayısıyla yeme-içme sektöründe istihdam sağlanan ilgili lisans öğrencilerinin bu ... -
Glutomatik 4+2 sistemi ile gluten indeks parametresine yeni bir bakış
(DergiPark, 2020)Buğday ve unlardaki toplam protein içindeki gluten fraksiyonu esas olarak hamurun reolojik ve teknolojik özelliklerinden sorumlu olup üzerinde çok geniş araştırmalar yapılmıştır. Glutenin elle ya da yarı otomatik aletler ... -
The importance of the nutritional values of some tropical fruits grown in turkey and new approaches in gastronomy
(DergiPark, 2020)There is an increasing demand in the production and consumption of tropical fruits because of the growing trend of consumer interest in new and different products in recent years. Although tropical fruits are consumed ... -
The influence of aging egg on foaming properties of different meringue types
(Taylor & Francis Inc, 2020)Meringue, which is one of the scaffolding of culinary arts, basically consists of whipped egg white and sugar. Usage of meringue in the field of gastronomy varies and most of the pastry products includes meringue due to ... -
Influence of different cooking methods on bioactive properties of broccoli
(DergiPark, 2021)It is well known that heat treatments have negative effect on food components, especially vitamins and phenolic compounds. However, degradation of these compounds can be prevented with avoiding conventional techniques such ... -
A monographic research on the Assyrian culinary culture in Turkey
(BioMed Central Ltd., 2019)Assyrians are the oldest civilization of Mesopotamia and have a history of 5500–6000 years. They are known as the first civilization in history, founded in Antakya by Mor Petrus in 37–43 AD and briefly announcing Christianity ... -
Polonya mutfak kültürü yansıması ve Polonezköy örneği
(2019)Mutfak kültürü, o bölgede yaşayan toplumların yaşam biçimlerini, yeme alışkanlıklarını yansıtan en önemli öğelerden biridir. Toplumlar farklı gelenek ve görenekleri ile kendi mutfak kültürlerini oluşturmakta ve bu anlamda ... -
Potatoes with its history, usage in Turkish-French cuisine and outstanding features in French cuisine
(DergiPark, 2020)France, known as the homeland of many chefs, where classical cuisine was born, the foundations of many techniques were laid and the source of gastronomy and food culture spread to the society in various ways, is shown among ... -
Relation between ergosterol and various mycotoxins in different cheeses
(2020)Thirteen different mostly consumed cheese samples were obtained from different provinces in Turkey and were investigated in terms of contents of ergosterol, patulin and Ochratoxin A (OTA). Ergosterol, patulin and OTA ... -
The relationship between Mediterranean diet adherence and mindful eating among individuals with high education level
(DergiPark, 2021)Purpose: The aim of this study was to evaluate the relationship between the adherence to the Mediterranean diet and mindful eating of individuals with a high level of education. Methods: This study conducted between November ... -
Sosyal bir seremoni: anadoluda düğün yemekleri ve ritüelleri
(2020)Her ülkenin mutfak kültürü yaşanılan yerin coğrafi koşullarına, iklimine, toplumsal yapısını oluşturan kültürel geçmişine, toplumun dini inanışlarınave benzer diğer etkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Türkiye; ... -
Türkiye’de yaşayan Boşnaklar ve mutfak kültürü üzerine bir araştırma
(DergiPark, 2021)Mutfak kültürü, farklı toplumlarda yemeğin pişirilme ve tüketilme sürecinde yeme içme geleneği ve bu çerçevede gelişen inanış ve uygulamalardan oluşan geleneklerin tümüdür. Kültürel miras içerisinde en önemli yapıtaşlarından ... -
The usability of lor cheese in some dairy-based desserts of Turkish and ınternational cuisines
(Taylor & Francis Inc, 2020)Lor cheese, a soft and grainy cheese with excellent nutritional value, is traditionally made from either whey or blends of both milk and whey. This research aimed to determine the effect of using lor cheese in some dairy-based ... -
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının dünya gıda sistemi üzerindeki etkileri
(DergiPark, 2021)Çin’in Wuhan şehrinde Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Covid-19 salgının ekonomi, sosyal yaşam, üretim ve tüketim gibi farklı alanlarda etkisi bulunmaktadır. Bu ...