Laparoskopik kolorektal cerrahi sonrası kahve tüketiminin bağırsak hareketlerine ve hastanede kalma süresine etkisi
Citation
Bildirici, C. (2019). Laparoskopik kolorektal cerrahi sonrası kahve tüketiminin bağırsak hareketlerine ve hastanede kalma süresine etkisi. İstinye Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Abstract
Kahvenin sağlıklı kişilerde genel sağlık, merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler
sistem ve bağırsak hareketleri üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Ancak son
yıllarda yapılan birkaç çalışmada cerrahi girişim sonrası bağırsak hareketlerini
hızlandırmak amacı ile kahve tüketiminin güvenli ve etkili bir yöntem olduğu
belirtilmektedir. Bu çalışma laparoskopik kolorektal cerrahi sonrası kahve
tüketiminin bağırsak hareketlerine ve hastanede kalma süresine etkisini
değerlendirmek amacıyla randomize olmayan çalışma olarak planlandı ve yapıldı.
Araştırma Kasım 2018-Haziran 2019 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin
genel cerrahi kliniğinde çalışmaya katılmaya kabul eden 25’i deney, 25’i kontrol
grubunu oluşturmak üzere toplamda 50 hasta çalışmanın örneklemini oluşturdu. Veri
toplamada sosyodemografik özelliklere ilişkin soru formu, bağırsak seslerini
dinlenmek amacı ile üniversite hastanesi ile biyomedikal mühendisliği işbirliği ile
geliştirilen dinleme aracı ve hasta takip formu kullanıldı. Kontrol grubundaki
hastalara ameliyat sonrası normal beslenme prosedürü uygulandı, deney grubunda
hastalara ise ameliyat sonrası 6.saatten itibaren günde üç kez 100 ml suya bir çay
kaşığı (25 mg) kahve (süt ve şeker eklenmemiştir) araştırmacı tarafından
hazırlanarak içirildi. Kontrol ve deney grubundaki hastaların, gaz ve gaita çıkarım
süresi, bağırsak hareketleri, ilk mobilizasyona başlama süresi ve hastanede kalma
süresi takip edildi. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma,
Ki Kare, Fisher, Student t-testi ve ANOVA kullanıldı. Çalışmaya katılan hastaların
% 50,0’sinin kolon kanseri tanısı, yaş ortalamaları 58,72±13,25, BKI indeksinin
26,57±4,75, % 58,0’inin erkek, %42,0’sinin ilkokul mezunu olduğu belirlendi. Her iki
grubun sosyodemografik özelliklerinin (cinsiyet, cerrahi girişim türü, yaş ortalaması,
BKI indeksi, eğitim durumu) homojen olduğu saptandı. Hastaların kahve tüketimi
sonrası % 88’i olumlu duygu ve düşünceler ifade etti. Hastaların laparoskopik
kolorektal cerrahi sonrası, kahve tüketiminin bağırsak hareketlerinde ve hastanede
kalma süresinde istatistiksel olarak etkili olmamasına karşın (p >0.05) bağırsak
hareketlerinin kontrol grubundaki hastalara göre 3 saat daha erken başladığı ve
hastanede bir gun daha az kaldığını belirlendi. Gaz ve gaita çıkarım süresi üzerinde
de etkili olduğu bulundu (p<0,021). Bu konu ile ilgili daha geniş örneklem üzerinde
çalışmalar yapıldığı takdirde bir kaç yıl içerisinde laparoskopik kolorektal cerrahi
sonrası bağırsak hareketlerini artırmak amacı ile kahve tüketiminin hemşirelik
girişimleri arasında yer alabileceği, hasta konforunu arttıracağı ve komplikasyon
gelişimini azaltacağı söylenebilir. It is known that coffee has positive effects on general health, central nervous system,
cardiovascular system and bowel movements in healthy individuals. However, in a
few studies conducted in recent years, it is stated that coffee consumption is a safe
and effective method to accelerate bowel movements after surgery. This study was
conducted as a randomized controlled study to evaluate the effect of coffee
consumption on laparoscopic colorectal surgery on bowel movements and length of
hospital stay. The study consisted of a total of 50 patients, 25 of whom were
experimental and 25 of which were the control group, who accepted to participate in
the general surgery clinic of the hospital between November 2018 and June 2019.
Data were collected using a questionnaire about sociodemographic characteristics,
listening instrument and patient follow-up form developed in cooperation with
university hospital and biomedical engineering for the purpose of listening intestinal
sounds. In the control group, the patients underwent a normal postoperative feeding
procedure, and in the experimental group, one teaspoon of coffee (5 mg) of coffee
(no milk and sugar) was drunk three times a day from the 6th postoperative hour and
drunk by the researcher. Control and experimental group patients were monitored for
gas and stool extraction time, bowel movements, initial mobilization time, and
hospital stay. Percentage, mean, standard deviation, Chi Square, Fisher, Student t-test
and ANOVA were used to evaluate the data. It was determined that 50.0% of the
patients who participated in the study were colon cancer, mean age was 58.72 ±
13.25, BMI index was 26.57 ± 4.75, 58.0% was male and 42.0% were primary
school graduates. . Sociodemographic characteristics (sex, type of surgery, mean age,
BMI index, educational status) of both groups were found to be homogeneous. 88%
of patients after coffee consumption expressed positive feelings and thoughts. In our
study, although laparoscopic colorectal surgery was not statistically effective in
bowel movements and hospital stay (p> 0.05), we found that bowel movements
started 3 hours earlier than the patients in the control group and remained in the
hospital less than a day. We found that it was effective on gas and stool extraction
time (p <0,021). If studies on a larger sample are made on this subject, we think that
coffee consumption may be included in nursing interventions, increase patient
comfort and decrease complication development in order to increase bowel
movements after laparoscopic colorectal surgery in a few years.