Avokadonun (persea americana) caenorhabditis elegans termotoleransı üzerine etkilerinin incelenmesi
Citation
Savaş, N , Öğüt, S , Olgun, A , Köroğlu Güvenç, A . (2020). Avokadonun (Persea americana) Caenorhabditis elegans Termotoleransı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi . Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi , 4 (1) , 30-36 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/amusbfd/issue/52200/594638Abstract
Amaç: Yaşlanma neredeyse tüm organizmalar için kaçınılmaz bir biyolojik süreçtir. Yaşlandıkça, kronik hastalıklara
(obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, Alzheimer vb.) yakalanma riski de artmaktadır. Bu nedenle yaşlanma
mekanizmaları ve yaşam süresini etkileyen girişimler üzerinde yapılan araştırmalar, özellikle yaşlı nüfusun oranının belirgin
şekilde arttığı günümüzde daha da önem kazanmıştır. Caenorhabditis elegans (C. elegans) kısa yaşam süresi, kolay idamesi,
ekonomik oluşu vb. nedenlerle yaşlanma araştırmalarında yaygın olarak kullanılan bir model organizmadır. Canlıların sıcak
gibi streslere dayanıklılığını artıran girişimlerin yaşam süresi üzerinde de genellikle olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.
Avokado (Persea americana) meyvesi fonksiyonel gıda olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Yöntem: Bu çalışmada, avokado mezokarp ekstresinin 75 ile 150 μg/mL final konsantrasyonlarında C. elegans’ta
termotolerans üzerine etkisi incelenmiştir.
Bulgular: Çalışmada 75 μg/mL konsantrasyonda en yüksek sağ kalım gözlenmiş olmakla birlikte, gruplar arasındaki fark
istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Sonuç: Gelecekte yapılacak araştırmalarda, bu çalışmada test edilen dozların altındaki ve üstündeki dozların test edilmesi
önerilir. Objective: Aging is an inevitable biological process for almost all organisms. As you get older, the risk of developing chronic
diseases (obesity, diabetes, cardiovascular diseases, cancer, Alzheimer's, etc.) increases. Therefore, studies on mechanisms of
aging and interventions affecting life span have been more important nowadays; since, especially, the proportion of elderly
population has increased significantly. Caenorhabditis elegans (C. elegans) is a widely used model organism in aging
research because of its short life span, easy maintenance, cost-effectivenes etc. It is known that interventions that increase the
resistance of living organisms to stresses such as high temperature have generally a positive effect on their life span. Avocado
(Persea americana) fruit is widely consumed as functional food.
Methods: In this study, the effect of avocado mesocarp extract on thermotolerance in C. elegans was tested at 75 to 150
μg/mL final concentrations.
Results: Although the highest survival was observed at 75 μg/mL, the difference between the groups was not statistically
significant.
Conclusion: In future research, it is recommended to test doses above and below the doses tested in this study.