• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@İSÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed | DergiPark
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@İSÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed | DergiPark
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of resistant starch type 4 supplementation of bread on in vitro glycemic index value, bile acid-binding capacity, and mineral bioavailability

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (539.0Kb)

Tarih

2020

Yazar

Aribas, Merve
Kahraman, Kevser
Koksel, Hamit

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Aribas, M., Kahraman, K., & Koksel, H. (2020). Effects of resistant starch type 4 supplementation of bread on in vitro glycemic index value, bile acid‐binding capacity, and mineral bioavailability. Cereal Chemistry, 97(2), 163-171.

Özet

Background and objectives RS4 is an alternative dietary fiber source with some potential physiological benefits giving better quality end products. Common dietary fiber sources including bran usually have deteriorative effect on color, textural properties, and consumer acceptability of breads. This study was designed to investigate the effect of RS4 supplementation on the bread quality as well as mineral bioavailability, bile acid-binding capacity, in vitro glycemic index. Findings Loaf volumes of the breads supplemented with RS4 were higher than the bread supplemented with wheat bran (WB). Among the bread samples, the one supplemented with WB had the darkest color and highest firmness values. During storage, WB supplementation caused the highest increase in bread firmness. RS4 supplementation caused higher total dietary fiber (TDF) and mineral bioavailability values and lower in vitro glycemic index than bran supplementation. Conclusions RS4 supplementation of bread caused increases in TDF content, bile acid-binding capacity, and mineral bioavailability and has less deteriorative effect on the quality than WB supplementation. Breads supplemented with WB had a faster staling rate than the breads supplemented with RS4. Significance and novelty Besides the better appearance and texture of the RS4 supplemented bread samples, the improvement in nutritional properties proved that RS4 is a better dietary fiber source than WB.

Kaynak

Cereal Chemistry

Cilt

97

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1002/cche.10229
https://hdl.handle.net/20.500.12713/440

Koleksiyonlar

  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Makale Koleksiyonu [33]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1920]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2023]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@İSÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || İstinye Üniversitesi || OAI-PMH ||

İstinye Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İstinye Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@İSÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.