Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Sub-communities within this community
-
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü [1]
Department of Digital Game Design -
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü [19]
Department of Gastronomy and Culinary Arts -
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü [5]
Department of Interior Architecture and Environmental Design -
Mimarlık Bölümü [2]
Department of Architecture
Recent Submissions
-
A sentiment analysis of Turkish tweets shared in nursing week during the pandemic
(2022)Aim: This study aimed to conduct an artificial intelligence-based sentiment analysis of Turkish tweets about nursing during the nursing week during the COVID-19 pandemic. Method: This is a retrospective descriptive survey. ... -
Bilim kurgu filmlerinde gelecek öngörülerinin mobilya ve mekân tasarımına yansımaları: 2001: A space odyssey filmi
(DergiPark, 2022)Up-to-date technological advancements allow us to see the representations, such as designs of the future. In recent years, one of the most well-known tools of this representation, the cinema, is often the playground where ... -
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının dünya gıda sistemi üzerindeki etkileri
(DergiPark, 2021)Çin’in Wuhan şehrinde Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Covid-19 salgının ekonomi, sosyal yaşam, üretim ve tüketim gibi farklı alanlarda etkisi bulunmaktadır. Bu ... -
Mağaza atmosferinin marka duygusu kavramı bağlamında incelenmesi: Apple mağazaları örneği
(DergiPark, 2021)Günümüzde artan rekabet koşullarında şirketler, kendi markalarına bağlı, sadık kullanıcılar yaratma hedefiyle benimsemiş oldukları felsefeyi kullanıcıya aktararak bir marka duygusu ve kullanıcı sadakati oluşmasını ... -
Kurgusal mekanlarda morfogenez etkisinin incelenmesi
(DergiPark, 2021)algoritmalar vasıtasıyla üretilmiş, kendi kendine organize olup büyüyen, gelişen biçimlerin üretimini gerçekleştiren bir tasarım sürecini kapsamaktadır. Bu çalışma evrim, mutasyon, doğal seçilim, morfogenez gibi kavramların ... -
Experimental study on comparison of cyclic bond behavior of ribbed and sand-coated cfrp bars in high strength concrete
(Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2022)Although monotonic bond tests are available in the literature, limited experimental studies exist for cyclic loading conditions. To fill this gap, this work describes results from cyclic pull-out tests of eleven specimens ... -
The relationship between Mediterranean diet adherence and mindful eating among individuals with high education level
(DergiPark, 2021)Purpose: The aim of this study was to evaluate the relationship between the adherence to the Mediterranean diet and mindful eating of individuals with a high level of education. Methods: This study conducted between November ... -
Influence of different cooking methods on bioactive properties of broccoli
(DergiPark, 2021)It is well known that heat treatments have negative effect on food components, especially vitamins and phenolic compounds. However, degradation of these compounds can be prevented with avoiding conventional techniques such ... -
Türkiye’de yaşayan Boşnaklar ve mutfak kültürü üzerine bir araştırma
(DergiPark, 2021)Mutfak kültürü, farklı toplumlarda yemeğin pişirilme ve tüketilme sürecinde yeme içme geleneği ve bu çerçevede gelişen inanış ve uygulamalardan oluşan geleneklerin tümüdür. Kültürel miras içerisinde en önemli yapıtaşlarından ... -
The importance of the nutritional values of some tropical fruits grown in turkey and new approaches in gastronomy
(DergiPark, 2020)There is an increasing demand in the production and consumption of tropical fruits because of the growing trend of consumer interest in new and different products in recent years. Although tropical fruits are consumed ... -
Effects of ingredients and cooking time on total phenolic content and antioxidant activity of different homemade tomato sauces
(2021)Tomato is one of the most consumed fruits in the world. Tomato sauce, a tomato product, is one of the mother sauces that has been developed by Escoffier (1846-1935). Nowadays, tomato sauce has been adapted by each country ... -
Sosyal bir seremoni: anadoluda düğün yemekleri ve ritüelleri
(2020)Her ülkenin mutfak kültürü yaşanılan yerin coğrafi koşullarına, iklimine, toplumsal yapısını oluşturan kültürel geçmişine, toplumun dini inanışlarınave benzer diğer etkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Türkiye; ... -
Damla sakızının Türk mutfağındaki yeri, önemi ve kullanım alanları
(2020)Geçmişten günümüze kadar köklü bir kültürel değere sahip olan Türk mutfağı, kullanılan malzemelerin çeşitliliği açısından zengin bir mutfak olup geleneksel ve yöresel yemekleri ile dikkat çekmektedir. Damla sakızı, Akdeniz ... -
Algılanan destinasyon yiyecek içecek imajının tekrar ziyarete etkisi
(DergiPark, 2019)Günümüzde teknolojinin gelişmesi, ulaşım olanaklarının artması ve insanlardaki gezme görme isteği ile merak güdüsü onları seyahate yönlendirmektedir. Seyahatlerin artması, bölge turizmini geliştirmekte ve bölge halkına ... -
Glutomatik 4+2 sistemi ile gluten indeks parametresine yeni bir bakış
(DergiPark, 2020)Buğday ve unlardaki toplam protein içindeki gluten fraksiyonu esas olarak hamurun reolojik ve teknolojik özelliklerinden sorumlu olup üzerinde çok geniş araştırmalar yapılmıştır. Glutenin elle ya da yarı otomatik aletler ... -
Ofis tasarımında ergonomik ve antropometrik etkenler
(DergiPark, 2019)Ergonomi, insan ve bulunduğu çevrenin fiziksel ve psikolojik açıdan birbirleri ile uyumlandırılması, insanın bedensel ve ruhsal yönden zorlamadan yeteneklerini en rahat şekilde kullanabilme süreci olarak tanımlanmaktadır. ... -
Potatoes with its history, usage in Turkish-French cuisine and outstanding features in French cuisine
(DergiPark, 2020)France, known as the homeland of many chefs, where classical cuisine was born, the foundations of many techniques were laid and the source of gastronomy and food culture spread to the society in various ways, is shown among ... -
Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerinin el hijyen uygulamaları: İstinye Üniversitesi örneği
(DergiPark, 2020)Etkin hijyen uygulamaları, gıda kaynaklı oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde önemli olup ilk basamağını el hijyeni oluşturmaktadır. Dolayısıyla yeme-içme sektöründe istihdam sağlanan ilgili lisans öğrencilerinin bu ... -
Boston matrisinin 5 yıldızlı bir otel menüsü örneğinde uygulamaya dönüştürülmesi
(DergiPark, 2019)Menü, yiyecek ve içecek işletmelerinde yemek isimleri ve fiyatlarının yer aldığı, aynı zamanda stratejik bir pazarlama aracı olarak görülen en önemli unsurdur. Menü yaparken işletmelerin başarılı olabilmesi için menüde ... -
Relation between ergosterol and various mycotoxins in different cheeses
(2020)Thirteen different mostly consumed cheese samples were obtained from different provinces in Turkey and were investigated in terms of contents of ergosterol, patulin and Ochratoxin A (OTA). Ergosterol, patulin and OTA ...