İstinye Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, dönüşümcü liderlik ve yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkide iş becerikliliğinin aracı etkiye sahip olup olmadığını incelemektir. Bu amaca uygun olarak tekstil ve kimya sektörlerinde faaliyetlerine devam eden işletmelerde dönüşümcü liderlik, iş becerikliliği ve yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkiler teorik ve hipotetik olarak incelenecektir. Bu bağlamda yapılan çalışmanın bu üç değişkeni kapsayan ve oldukça sınırlı olan teorik ve deneysel çalışmalardan oluşan ilgili literatüre bir katkı sağlayacağı ve bu üç kavramının daha iyi anlaşılmasını sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca çalışmanın bir diğer temel katkısı ise, tekstil ve kimya sektörlerinde faaliyetlerine devam eden işletmelerde yapılan ampirik araştırmalar ile dönüşümcü liderlik, yenilikçi iş davranışları ve iş becerikliliği konusunda alandaki uygulayıcılara fikir vermesidir. Buradan hareketle Adana, Bursa, İstanbul, Kahramanmaraş ve Tekirdağ illerinde bulunan tekstil ve kimya sektöründe faaliyetlerine halen devam eden toplam 20 kurumsal işletmede çalışan 389 kişi ile gerçekleştirilen çalışmada 20 maddelik dönüşümcü liderlik, 21 maddelik iş becerikliliği ve 9 maddelik yenilikçi iş davranışları ölçekleri kullanılmıştır. Dönüşümcü liderlik ile yenilikçi iş davranışı arasında iş becerikliğinin aracılık etkisi olduğu ve bu etkinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Bağımsız, bağımlı ve aracı değişkene ilişkin yapılan AFA ve DFA da ortaya çıkan tüm alt boyutlar bazında iş becerikliliğinin aracılık etkisi kısmi ve tam olarak kendisini göstermiştir
The aim of this study is examine the mediating role of job crafting on the relationship between transformational leadership and ınnovative work behaviour on the textile and chemistry industry. For this purpose, the mediating role of job crafting on the relationship between transformational leadership and innovative work behaviour will examine theoratically and empirically in companies that continiou their activities in textile and chemistry sectors. In this context, it is thought that the study will make a contribution to the relevant literature consisting of theoretical and experimental studies covering these three variables and will provide a better understanding of these three concepts. In addition, another main contribution of the study is that it gives ideas to practitioners in the field on transformational leadership, innovative work behaviors and job crafting through empirical research in businesses that continue their activities in the textile and chemistry sectors. From this point of view, the 20-item transformational leadership, 21-item business resourcefulness and 9-item innovative work behaviors scales were used in the study, which was carried out with 389 people working in a total of 20 corporate businesses operating in the textile and chemical sector in Adana, Bursa, Istanbul, Kahramanmaraş and Tekirdağ provinces. It was found that there is a mediating effect of job crafting between transformational leadership and innovative work behavior and this effect is significant. The mediation effect of job crafting on the basis of all sub-dimensions that emerged in the EFA and CFA related to the independent, dependent and mediating variables was partially and fully manifested.

Dönüşümcü Liderlik, İş Becerikliliği, Yenilikçi İş Davranışları, Tekstil Sektörü, Kimya Sektörü, Aracılık Rolü, Transformational Leadership, Job Crafting, Innovative Work Behavior, Textile Sector, Chemical Sector, Mediating Role

Ozteber, A.G. (2021). Dönüşümcü liderlik ve yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkide iş becerikliliğinin aracı rolü: Tekstil ve kimya sektörlerinde bir araştırma. İstinye Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.