İstinye Üniversitesi /Sosyal Bilimler Enstitüsü/İşletme

Günümüz dünyasında gelişen teknoloji ile birlikte, bankalardaki süreçlerin tamamına yakını dijital ortama aktarılmış durumdadır. Bu değişimin bir sonucu olarak teknoloji, tehditleri de beraberinde getirmiştir. Bir bankanın en değerli varlıkları arasında sayılabilecek bilginin bu tehditlere karşı korunması ve bankanın bilgi güvenliğinin sağlanması adına altyapı yatırımlarının yanı sıra insan faktörü de göz ardı edilmemelidir. Bu noktada çalışanların bilgi güvenliği farkındalığı, bilgi güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Güvenli bir yapının kurulması, çalışanların farkındalık seviyelerinin yüksek olması ile mümkün olabilecektir. Bu çalışmanın amacı bankacılık sektöründe çalışanların, bilgi güvenliği farkındalığı seviyesinin belirlenmesi ve geliştirilmesi gereken alanlarda önerilerin sunulmasıdır. Bu doğrultuda, Türkiye’de bulunan özel bir bankanın genel müdürlüğünde toplam 321 çalışana araştırma anketi elektronik ortamdan ulaştırılarak uygulanmıştır. Bilgi güvenliği farkındalık ölçeğinin faktör analizi sonucunda Kişisel Verilerin Korunması, Saldırı ve Tehditler, Güvenlik Önlemi Alma ve Bilgi Güvenliği Bilinci olmak üzere 4 farklı alt boyut elde edilmiştir. Bilgi güvenliği farkındalığı alt boyutlarının sosyodemografik özelliklere göre fark yaratıp yaratmadığını tespit etmek için uygulanan bağımsız gruplar t testi ve Anova testi uygulanmıştır. Ayrıca değişkenler ile sosyodemografik özellikler arasında ilişkiyi analiz etmek için korelasyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonucuna göre erkek çalışanların kadın çalışanlara göre daha fazla bilgi güvenliği farkındalığına sahip olduğu tespit edilmiştir. Görev süresi ile bilgi güvenliği farkındalığının alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde ise anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu çalışma ile banka çalışanlarının bilgi güvenliği farkındalıkları analitik olarak incelenerek, banka bilgi güvenliğine etkileri değerlendirilmiştir. Buna göre verimli bir bilgi güvenliği için farkındalık çalışmaları, tüm çalışanlar ve paydaşları kapsayacak şekilde gerçekleştirilmelidir.
With the developing technology in today's world, almost all of the processes in banks have been transferred to digital media. As a result of this change, technology has brought threats in its train. In order to protect the information that can be considered as one of the most valuable resources of a bank against these threats and to provide the information security of the bank, the human factor should not be ignored as well as the infrastructure investments. At this point, employees’ information security awareness plays an important role in providing information security. Establishing a safe structure can only be possible with employees’ high level of awareness. The aim of this study is to determine the level of information security awareness of employees in the banking sector and to put forward suggestions in areas that need to be improved. Accordingly, the research survey was transmitted electronically and applied to total of 321 employees at the general management of a private bank in Turkey. As a result of the factor analysis of the information security awareness scale, 4 different sub-dimensions were obtained: Protection of Personal Data, Attacks and Threats, Taking Security Measure and Information Security Awareness. Independent groups t-test and Anova test were applied to determine whether sub-dimensions of information security awareness made a difference according to sociodemographic characteristics. Moreover, correlation analysis was applied to analyze the relationship between variables and sociodemographic characteristics. According to the results of the analysis, it was determined that male employees have more information security awareness than female employees. When the relationship between tenure and the subdimensions of information security awareness was examined, any significant difference was not found. With this study, information security awareness of bank employees was examined analytically and their effects on bank information security were evaluated. Accordingly, for an efficient information security, awareness studies should be performed to cover all employees and stakeholders.

Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Kalmuk

Bilgi, Bilgi Güvenliği, Bilgi Güvenliği Farkındalığı, Bankacılık, Banka Çalışanları, Information, Information Security, Information Security Awareness, Banking, Bank Employees

Alemdaroglu, Aykut. (2020). Çalışanların bilgi güvenliği farkındalığına ilişkin algıları : bankacılık sektöründe bir araştırma. İstinye Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı. İstanbul.