The effect of perceptions and attitudes towards menstrual bleeding on women's health

DergiPark

Menstrual bleeding and menstruation process is a physiological process that a woman experiences as monthly periods throughout her life as of the pubertal period, and it is seen as a taboo in many societies and is not talked about. In our study, we aimed to compile the attitudes and practices towards menstrual bleeding from past to present. While menstrual bleeding was considered sacred in some cultures in past cultures; in some, it has been a topic that is ashamed and cannot be talked about. In present days, due to the cultural taboos against menstruation, there is a lack of information about these issues and this affects reproductive health negatively. Menstrual hygiene information and education should be organized to eliminate incomplete and wrong menstrual practices, and this education should constitute an important part of health education.
Menstrual kanama ve menstruasyon süreci, bir kadının ergenlik döneminden itibaren hayatı boyunca aylık periyotlar halinde yaşadığı fizyolojik bir süreçtir ve birçok toplumda tabu olarak görülerek hakkında konuşulmamaktadır. Çalışmamızda geçmişten günümüze menstrual kanamaya yönelik tutum ve uygulamaları derlemeyi amaçladık. Geçmişte bazı kültürlerde adet kanaması kutsal kabul edilirken; bazılarında utanılacak, hakkında konuşulmayan bir konu olmuştur. Günümüzde adet görmeye karşı kültürel tabular nedeniyle bu konularda bilgi eksikliği bulunmakta ve bu durum kadın üreme sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Eksik ve yanlış menstrual uygulamaların ortadan kaldırılması için menstrual hijyen konusunda bilgilendirme ve eğitimler düzenlenmeli ve bu eğitimler sağlık eğitiminin önemli bir bölümünü oluşturmalıdır.

This study was presented as a poster presentation during the Congress on Haliç University I. National Women's Health that held in 12-13 September 2020 as a virtual online event.

Menstruation, Menstrual Bleeding, Taboo, Woman Health, Menstruasyon, Menstrual Kanama, Tabu, Kadın Sağlığı

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ve ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (SABAD)

Özdemir, S. & Şimşek, A. (2022). The Effect of Perceptions and Attitudes Towards Menstrual Bleeding on Women's Health . Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi , 4 (1) , 76-81 . DOI: 10.46413/boneyusbad.1028246