Elektronik ticarette tevkifat uygulamaları ve vergi sorumluluğu ilişkisi

İstinye Üniversitesi /Sosyal Bilimler Enstitüsü

Hızla gelişen teknolojiyle beraber yaşamın tüm alanına yayılan internet, kişiler arası ilişkilerden alışveriş alışkanlıklarına kadar her şeyi etkilemiş ve değiştirmiştir. Eticaret, hayatımızın büyük bir parçası olmuş ve önemli kolaylıkları da beraberinde getirmiştir. Ancak e-ticaretin vergilendirilmesine yönelik yetersizlikler sonucunda kayıtdışılık ve vergi kayıplarının azaltılması amacıyla çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. Bu çalışmada elektronik ticarette tevkifat uygulamaları ele alınmış ve bu uygulamaların vergi sorumluluğu ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bu amaç çerçevesinde çalışmada öncelikle kavramsal ve kuramsal açıklamalara yer verilmiştir. Elektronik ticaretin kavramsal çerçevesi, elektronik ticaret tevkifat uygulamaları ve vergi sorumluluğu değerlendirilmiştir. Sonrasında dijital hizmet vergisi açıklanmış, en yüksek gelirli Youtuberların ve seçilen iki e-ticaret sitesinin aylık gelirleri ile yıllık gelirleri üzerinden devlete ödeyecekleri vergiler hesaplanmıştır.
By the rapidly developing technology, the Internet has pervaded to all areas of life and has influenced and changed everything from interpersonal relationships to shopping habits. E-commerce has been a major part of our lives and brought about important facilities. However, as a result of insufficiencies in the taxation of e-commerce, studies have been started to reduce informal economy and tax losses. In this study, electronic trade deduction practices are discussed and the relationship between these practices and tax liability is evaluated. For this purpose, first of all, conceptual and theoretical explanations are included in the study. The conceptual framework of electronic commerce, electronic commerce deduction practices and tax liability are evaluated. Then digital service tax was explained, the taxes to be paid to the government on the monthly income and annual income of the highest income Youtubers and the two selected e-commerce sites are calculated.

Tez Danışmanı: Dr. Serdar AYTEKİN

E-ticaret, Tevkifat, Vergi, Vergi Sorumluluğu, Dijital Hizmet Vergisi, Youtube Gelirleri, E-commerce, Deduction, Tax, Tax Liability, Digital Service Tax, Youtube Revenues

Yildiz, H. (2020). Elektronik ticarette tevkifat uygulamaları ve vergi sorumluluğu ilişkisi. İstinye Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.