İstinye Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Açık kalp cerrahisi, birçok kardiyovasküler hastalıkta tercih edilen bir yöntemdir. Cerrahi sonrasında oluşan postoperatif komplikasyonlara karşı kardiyak rehabilitasyonun endike olduğu bilinmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sanal gerçeklik uygulaması fizyoterapi alanında da terapötik olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışma açık kalp ameliyatından sonra hastane döneminde yapılan sanal gerçeklik uygulamasının etkisini incelemek amacıyla planlandı. Çalışma açık kalp ameliyatı geçiren 24 hasta üzerinde yapıldı. Birinci gruptaki 12 hastaya sanal gerçeklik ile rutin fizyoterapi programı uygulanırken ikinci gruptaki 12 hastaya sadece rutin fizyoterapi uygulandı. Demografik özellikler, operatif bilgiler, risk faktörleri kaydedildi. Fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQSF), yaşam kaliteleri SF-36 ile değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrası sağlık algıları Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ), fonksiyonel kapasiteleri 6 dakika yürüme testi (6DYT) ve Zamanlı kalk yürü testi, depresyon ve anksiyete düzeyi Hastane Anksiyete Depresyon Skalası (HADS), yorgunluk için FACIT yorgunluk ölçeği, hareket korkusu TAMPA kinezyofobi ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca solunum fonksiyon testi ve solunum kas kuvveti ölçüldü. Günlük uygulamanın hemen öncesinde ve sonrasında vital bulgular, yorgunluk, ağrı ve dispne VAS değerleri kaydedildi. Gruplar arasında tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında HAQ, TAMPA, FACIT değerlerinde, solunum fonksiyon testi parametrelerinde ve solunum kas kuvvetinde benzer değişimler bulundu (p>0.05). Ancak 6DYT mesafesi artışının çalışma grubunda anlamlı olarak daha fazla olduğu tespit edildi (258±93,63) (p<0.05). HADS skorunun da istatistiksel olarak çalışma grubunun anlamlı olarak azaldığı görüldü (depresyon=3,91±2,42 anksiyete=5,91±2,02) (p<0.05). Kalp hızı ve kan basıncı değerlerinin ise düzenlendiği ve solunum frekanslarının çalışma grubunda daha fazla azaldığı görüldü (p<0,05). Çalışma sonucunda olguların fonksiyonel ve depresyon, ii anksiyete düzeylerinde anlamlı olarak sanal gerçeklik uygulamasın olumlu yönde etki ettiği görüldü. Vital bulgular açısından gevşemeyi sağladığı tespit edildi. Sanal gerçeklik uygulaması açık kalp ameliyatı sonrası erken dönemde tamamlayıcı bir yaklaşım olarak fizyoterapi programlarına eklenebilir.
Open heart surgery is a preferred method in many cardiovascular diseases. Cardiac rehabilitation is known to be indicated against postoperative complications after surgery. With the development of technology, virtual reality application has started to be used therapeutically in the field of physiotherapy. This study was planned to examine the effect of virtual reality application performed in the hospital period after open heart surgery. The study was performed on 24 patients who underwent open heart surgery. Patients were randomly divided into two groups. As virtual reality application and routine physiotherapy programe was applied to the study group consist of 12 patients, only routine physiotherapy was applied to the control group with 12 patients. Demographic features, operative information, risk factors were recorded. Physical activity levels were evaluated with the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ-SF) and their quality of life was evaluated with SF-36. Before and after treatment, health perceptions using Health Assessment Questionnaire (HAQ), functional capacities using 6 minutes walking test (6MWT) and Timed up-go test, depression and anxiety level using Hospital Anxiety Depression Scale (HADS), fatigue using FACIT fatigue scale, fear of movement using TAMPA kinesiophobia scale evaluated. In addition, pulmonary function test and respiratory muscle strength were measured. Just before and after daily application vital signs and VAS values of fatigue, pain and dyspnea were recorded. When compared before and after treatment between groups, similar changes were found in HAQ, TAMPA, FACIT values, pulmonary function test parameters and respiratory muscle strength (p> 0.05). However, the increase in 6MWT distance was found to be significantly higher in the study group (258 ± 93.63) (p <0.05). HADS score was also found to be statistically significantly reduced (depression = 3.91 ± 2.42 anxiety = 5.91 ± 2.02) (p <0.05). It was observed that heart rate and blood pressure values were regulated and respiratory iv frequencies decreased more in the study group (p <0.05). As a result of the study, it was observed that the application of virtual reality significantly affected functional and depression and anxiety levels. It was determined that it provided relaxation in terms of vital signs. Virtual reality application can be added to physiotherapy programs as a complementary approach in the early period after open heart surgery.

Tez Danışmanı: Doç. Dr. Yasemin Çırak

Sanal Gerçeklik, Açık Kalp Cerrahisi, Fizyoterapi, Kardiyak Rehabilitasyon, Pulmoner Rehabilitasyon, Virtual Reality, Open Hearth Surgery, Physiotherapy, Cardiac Rehabilitation, Pulmonary Rehabilitation

Tasci, Zubeyr. (2020). Açık kalp ameliyatı geçiren hastalarda sanal gerçeklik uygulamasının akut dönemde etkisi. İstinye Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.