Ebelik bölümü öğrencilerinin stresle başa çıkma tarzlarının ve etkileyen faktörlerin incelenmesi: sağlık bilimleri fakültesi örneği

Amaç: Bu çalışmanın amacı, ebelik öğrencilerinin stresle başa çıkma tarzlarının ve etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, Ocak 2019-Şubat 2019 tarihleri arasında İstinye Üniversitesinin ebelik bölümünde öğrenim gören iki ve üçüncü sınıf öğrencileri ile yürütüldü. Yerel etik kurul izni ile okuldan gerekli izinler ve çalışmaya katılmayı kabul eden öğrencilerin aydınlatılmış onamları alındı. Veriler, “Katılımcıların Tanıtıcı Özelliklerine İlişkin Soru Formu” ile “Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği” kullanılarak toplandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde “Mann-Whitney U”, “Kruskal-Wallis” ve “Bonferroni Düzeltmeli Mann-Whitney U” testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırma, 85 öğrenci ile tamamlandı. Öğrencilerin stresle baş etmede sıklıkla kendine güvenli yaklaşım, çaresiz yaklaşım ve iyimser yaklaşım sergiledikleri görüldü. Stres karşısında sigara kullanmayan öğrencilerin iyimser yaklaşım sergiledikleri (p=0,043), sosyal yaşantısında stres yaratan durumları bulunmayan öğrencilerin daha fazla kendine güvenli yaklaşım (p=0,003) sergiledikleri görüldü. Gelir durumu, ebeveynlerin çalışma durumu ve ikamet edilen yer ile stresle başa çıkma tarzları ölçeği alt boyut puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görüldü (p<0,05). Sonuç: Ebelik öğrencilerinin stresle başa çıkma yöntemlerinden en çok kendine güvenli yaklaşım sergiledikleri belirlenmiştir. Sosyal yaşantıda stres yaşayan, sigara kullanan, ebeveynleri çalışmayan, gelir düzeyi düşük olan ve yurtta yaşayan öğrencilerin, stresle başa çıkmada etkisiz yöntemler kullandıkları görüldü. Öğrencilerin eğitim sürecinde stresörlerinin azaltılması, stresle başa çıkma konusunda bilgi ve becerisini destekleyici danışmanlık verilmesi ve düzenli hizmet alabilecekleri birimlerin kurulması önerilebilir.
Objective: The aim of this study was to investigate the stresscoping styles of midwifery students and the affecting factors. Material and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with second and third grade students at the midwifery department of a university between January and February 2019. The permission of the local ethics committee with necessary permissions from the school and informed consents of the students participating in the study were obtained. The data was collected using “Questionnaire on the Descriptive Characteristics of the Participants” and “Stress Coping Styles Scale”. The tests of Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and Bonferroni Corrected Mann-Whitney U were applied for statistical analysis of the data obtained. Results: The study was achieved with 85 students. It was observed that the students frequently presented selfconfident approach, helplessness approach and optimistic approach in coping with stress. Students who did not smoke showed an optimistic approach in coping with stress (p=0.043) and students without stressful state in their social life showed more self-confident approach (p=0.003). Statistically significant difference was determined between income, the working status of the parents, place of residence and means of the subscale scores (p<0.05). Conclusion: It was found that midwifery students showed self-confident approach most among the methods of coping with stress. Those experiencing stress in social life, smokers, whose parents without any job, having low income and living in dormitories were observed to show ineffective methods. Reducing the stressors of the students through education process, counseling to support their knowledge and skills for coping with stress and establishing units where they can receive regular service may be recommended.

Stres, Ebelik, Başa Çıkma, Öğrenci, Stress, Midwifery, Coping, College Student

Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi

OZEN N,ÖZKAPTAN B. B,DOVRANOVA Y,TERZİOĞLU F (2020). Ebelik Bölümü Öğrencilerinin Stresle Başa Çıkma Tarzlarının ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Sağlık Bilimleri Fakültesi Örneği. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(3), 439 - 449. Doi: 10.5336/healthsci.2019-71321