İstinye Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, toplam kalite yönetimi ile iş yaşam doyumu arasındaki ilişkileri kuramsal ve ampirik olarak incelemektir. Bunun yanında çalışmanın diğer bir katkısı ise toplam kalite yönetimi ve iş yaşam doyumu alanlarındaki, oldukça az ve sınırlı olan sistematik, teorik ve deneysel çalışmalara dayalı literatüre bir katkı sağlamak ve bu iki kavramının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Ayrıca çalışmanın bir diğer temel katkısı ise, ilköğretim okulları kapsamında yapılmış olan ampirik araştırma ve analizler ile toplam kalite yönetimi ve iş yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi ortaya koyan teorik bir model oluşturmaktır. Bu bağlamda Bursa’da faaliyetlerine devam eden özel bir ilköğretim okulunda görev yapan 280 öğretmen ile gerçekleştirilen çalışmada 39 maddelik toplam kalite yönetimi ve 20 maddelik iş yaşam doyumu ölçekleri kullanılmıştır. Toplam kalite yönetimi ve iş yaşam doyumu arasında orta düzeyde ilişkiler olduğu bulunmuştur. Ortaya konulan bu veriler sayesinde ana hipotezlerin test edilmesine uygun görülmüştür. Ardından Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis varyans analizleri ve spearman korelasyon analizi kullanılarak SPSS ile yapılan hipotez testleri sonucunda toplam kalite yönetiminin iş yaşam doyumu ile ilişkisinin olduğu belirlenmiştir.
The aim of this study is to examine theoretically and empirically the relationship between total quality management and work life satisfaction. In addition, another contribution of the study is to contribute to the literature based on very few and limited systematic, theoretical and experimental studies in the fields of total quality management and job life satisfaction and to provide a better understanding of these two concepts. In addition, another main contribution of the study is to create a theoretical model that reveals the relationship between empirical research and analysis conducted within the scope of primary education schools and total quality management and work life satisfaction. In this context, in the study conducted with 280 teachers working in a private primary school continuing their activities in Bursa, 39-item total quality management and 20-item work life satisfaction scales were used. It was found that there is a moderate relationship between total quality management and work life satisfaction. Thanks to these data, it was deemed suitable for testing the main hypotheses. Then, as a result of the hypothesis tests performed with SPSS using the Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis analysis of variance and Spearman correlation analysis, it was determined that the relationship between total quality management and work life satisfaction.

Toplam Kalite Yönetimi, İş Yaşam Doyumu, İlkokul, Eğitim Sektörü, Total Quality Management, Job Life Satisfaction, Career Success, Primary School, Education Sector

Yurdakul, D. (2020).Toplam kalite yönetimi uygulamalarının ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin iş yaşam doyumu ile ilişkisi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul